Wildkamperen in overweldigende natuur

Er zijn geen campings langs het Kungsleden. Kamperen betekent dus: wildkamperen. En dat kan uitstekend in Scandinavië! Als wandelaar in de Zweedse bergen mag je veel, heel veel. De belangrijkste 'regel' waarin dit is vastgelegd is het allemansrecht. In het kort betekent het allemansrecht dat je overal buiten de bewoonde wereld mag wandelen en kamperen, maar dat je niets mag beschadigen, verstoren of vervuilen. Zo mag je bijvoorbeeld wel een kampvuur maken van (dood) hout, maar er mogen geen zichtbare resten van achterblijven. In het nationaal park Abisko, aan het noordelijke uiteinde van het Kungsleden, mag je alleen op enkele aangewezen plekken kamperen. Het Kungsleden loopt door meer beschermde gebieden waar enige extra regels gelden. Je mag in de buurt van een berghut kamperen en (beperkt) gebruik maken van de voorzieningen van de hut, maar daar staat wel een vergoeding tegenover. Wildkamperen langs het Kungsleden is wel iets voor de gevorderde kampeerder die zijn uitrusting op orde heeft. Het weer kan een grote rol spelen op de omstandigheden. Nachtvorst, regen en harde wind kunnen altijd voorkomen. Een bijzonder aspect van het wildkamperen in Lapland is de alomtegenwoordigheid van drinkbaar water. Al het (stromend) water dat je onderweg tegenkomt kan ongezuiverd worden gedronken. Zelfs het water uit meren kan in principe zonder probleem worden gedronken.

Wakker worden in Sarek. - Kungsleden wandelpad - Wandelen in Lapland - Wandelen in Zweden - Jeroen MoelandsWakker worden in Sarek.Het water voor het ontbijt kookt. Een handvol vers geplukte bosbessen maakt de muesli extra smakelijk en gezond. - Kungsleden wandelpad - Wandelen in Lapland - Wandelen in Zweden - Jeroen MoelandsHet water voor het ontbijt kookt. Een handvol vers geplukte bosbessen maakt de muesli extra smakelijk en gezond.
Heel vroeg in de ochtend op de kampeerstek onder de hut Abiskojaure. Een nachtelijke sneeuwbui heeft het landschap en de tenten bedekt met een laagje poedersuiker. - Kungsleden wandelpad - Wandelen in Lapland - Wandelen in Zweden - Jeroen MoelandsHeel vroeg in de ochtend op de kampeerstek onder de hut Abiskojaure. Een nachtelijke sneeuwbui heeft het landschap en de tenten bedekt met een laagje poedersuiker.

Kamperen en de STF

Ook als kampeerder kun je gebruik maken van alle faciliteiten van een STF-hut zonder dat je er blijft slapen. Je kunt boodschappen doen in het winkeltje van de hut. Overdag tijdelijk in de hut pauzeren, eten, schuilen, opwarmen, de was doen, naar het toilet gaan, je spullen drogen en daarna weer gewoon verder trekken heet dagbesök (dagbezoek). Je mag de kachel opstoken, gebruik maken van de keuken, etc. tegen een kleine vergoeding (STF-leden gratis). Als de huttenwaard niet in de buurt is, kun je vaak het bedrag in een kleine spaarpot gelabeld dagavgift stoppen. Je wordt geacht na twee à drie uur weer te vertrekken. Net als na een overnachting laat je de hut weer schoon achter, de voorraden hout en water aangevuld. Je kunt ook in de directe omgeving van de hut kamperen, op een aangewezen plek, tegen een vergoeding. Net als bij een dagbezoek kunt je de hut dan enkele uren in de avond en ook weer in de ochtend gebruiken. Het is niet de bedoeling dat je in de hut blijft 'hangen'.

Allemansrätten, het allemansrecht

Het allemansrecht geeft je veel vrijheid, maar beschrijft ook verantwoordelijkheden. Het allemansrecht geldt niet alleen voor wandelaars maar voor iedereen. Je kunt rondom het Kungsleden de volgende vuistregels aanhouden:

  • Je mag overal wandelen of er nou een pad loopt of niet, ook op privé-weggetjes. Je mag door hekken, waarbij je een gesloten hek weer achter je afsluit. Uitzonderingen zijn privé-tuinen, akkers en privé-grond in de directe omgeving (100 à 300 meter) van huizen.
  • Je mag overal zonder toestemming van de landeigenaar op wilde grond kamperen tot maximaal twee nachten achtereen, behalve in de directe omgeving van huizen. Je mag daarbij geen kwetsbare grond beschadigen. Als er kans is dat je de eigenaar stoort, moet je toestemming vragen.
  • Je mag in de natuur wilde bloemen, paddestoelen en eetbare vruchten plukken, tenzij het om beschermde soorten gaat. Je mag niet plukken van landbouwgrond en uit tuinen. Je mag geen takken breken en bladeren plukken van levende bomen en struiken.
  • Je mag niet vissen of jagen zonder vergunning.
  • Je mag water nemen uit bronnen, rivieren en meren. Je mag zwemmen, maar geen water vervuilen.
  • Je mag een klein kampvuur maken, behalve als er kans is dat er een brand ontstaat. Er mogen geen brandplek of kampvuurresten achterblijven. Als brandhout mag je gevallen takken gebruiken. Je mag geen schors of takken van levende bomen breken of bomen omzagen. Je mag geen vuur maken op kale rots. Je moet een vuur goed uitmaken bij vertrek.
  • Je mag geen bomen, planten en omheiningen beschadigen of jonge dieren of broedplaatsen verstoren.
  • Je moet al je afval meenemen. Dit geldt ook voor WC-papier.
  • Je mag je hond laten loslopen als deze onder appèl is, behalve tussen 1 maart en 20 augustus. Je hond mag geen dieren of andere mensen schade berokkenen.
Een kampeerplek in de bossen bij Västerfjäll. - Kungsleden wandelpad - Wandelen in Lapland - Wandelen in Zweden - Jeroen MoelandsEen kampeerplek in de bossen bij Västerfjäll.Drinkwater haal je zo uit de beek. - Kungsleden wandelpad - Wandelen in Lapland - Wandelen in Zweden - Jeroen MoelandsDrinkwater haal je zo uit de beek.Een kampvuur op de kampeerplek bij de hut Aktse. - Kungsleden wandelpad - Wandelen in Lapland - Wandelen in Zweden - Jeroen MoelandsEen kampvuur op de kampeerplek bij de hut Aktse.
Een schitterende kampeerplek in het enorme Tjaktjavagge. - Kungsleden wandelpad - Wandelen in Lapland - Wandelen in Zweden - Jeroen MoelandsEen schitterende kampeerplek in het enorme Tjaktjavagge.