Indruk van het Kungsleden

Een overzichtskaartje van het Kungsleden met daarop de STF-hutten en jeugdherbergen aangegeven. - Kungsleden wandelpad - Wandelen in Lapland - Wandelen in Zweden - Jeroen MoelandsEen overzichtskaartje van het Kungsleden met daarop de STF-hutten en jeugdherbergen aangegeven.Het Kungsleden begint in het plaatsje Hemavan in Zweeds Lapland op ruim 65 graden noorderbreedte en eindigt hemelsbreed 325 kilometer verder naar het noordwesten bij Abisko, boven de poolcirkel op ruim 68 graden noorderbreedte. Om een idee te geven van de noordelijkheid van dit gebied: hemelsbreed is Abisko bijna 2000 kilometer verwijderd van Nederland, vrijwel evenveel als de zuidelijkste punt van Spanje. Het Kungsleden is een natuurbelevenis pur sang en voert door en langs bergachtig gebied, in Zweden fjäll genaamd. Het deel van Zweden dat het pad doorkruist is vrijwel onbewoond. De dorpjes die je tegenkomt onderweg zijn afgelegen en piepklein. Er is zó veel machtige natuur! Veel van de ecosystemen in de wildernis van Lapland bevinden zich nog in een min of meer originele toestand. De meest natuurlijke gebieden zijn beschermd. De bossen rondom het Kungsleden zijn vaak oerbossen. Op de allerlaagste plekken van het Kungsleden, in de valleien, tref je naaldbossen aan, de taiga. Rond de 500 meter hoogte, dat is op het Kungsleden al snel, gaat de taiga vrij abrupt over in een berkenbos. De berken worden vaak niet hoger dan een meter of vijf en deze bossen zijn open en licht. In de herfst, zo rond half september, kleuren de bossen prachtig geel, een fantastisch gezicht! In vochtige, vruchtbare bossen, bijvoorbeeld langs rivieren, vind je onder de bomen een ware wildernis van kruiden, één tot wel twee meter hoog, met vooral in de eerste helft van de zomer prachtige bloemen. Als je de 700 meter hoogte passeert sta je boven de boomgrens, op de toendra. Je treft hier wilgenstruiken, jeneverbes en dwergberken, maar vooral heel veel bosbessen, kraaiheide en andere kleine plantjes en kruiden. Ook op de toendra vind je in de herfst een overweldigende kleurenpracht. De toendra gaat rond de hoogste passen van het Kungsleden geleidelijk over in een hoogalpien landschap, waar de laatste korstmossen en ranonkels proberen te overleven tussen rots, sneeuwvelden en gletsjers.

Je vind veel soorten paddenstoelen langs het pad, vooral in de bosrijke delen. - Kungsleden wandelpad - Wandelen in Lapland - Wandelen in Zweden - Jeroen MoelandsJe vind veel soorten paddenstoelen langs het pad, vooral in de bosrijke delen.Het kale berglandschap in Björkfjället. - Kungsleden wandelpad - Wandelen in Lapland - Wandelen in Zweden - Jeroen MoelandsHet kale berglandschap in Björkfjället.Bosbessenstruikjes op de toendra zijn vaak zó klein dat de besjes verhoudingsgewijs enorm zijn. - Kungsleden wandelpad - Wandelen in Lapland - Wandelen in Zweden - Jeroen MoelandsBosbessenstruikjes op de toendra zijn vaak zó klein dat de besjes verhoudingsgewijs enorm zijn.
Een kleine kudde rendieren, vlak boven de boomgrens met op de achtergrond het stuwmeer Tjaktjajávre. - Kungsleden wandelpad - Wandelen in Lapland - Wandelen in Zweden - Jeroen MoelandsEen kleine kudde rendieren, vlak boven de boomgrens met op de achtergrond het stuwmeer Tjaktjajávre.
Veenmos en vossenbes - Kungsleden wandelpad - Wandelen in Lapland - Wandelen in Zweden - Jeroen MoelandsVeenmos en vossenbesEen boomlijk in de dennenbossen nabij Saudal. - Kungsleden wandelpad - Wandelen in Lapland - Wandelen in Zweden - Jeroen MoelandsEen boomlijk in de dennenbossen nabij Saudal.Sombere vederdistel - Kungsleden wandelpad - Wandelen in Lapland - Wandelen in Zweden - Jeroen MoelandsSombere vederdistel

De Zweedse bergen zijn een vochtig gebied: overal is water. Langs het Kungsleden vind je ontelbare grote en kleine meren. Het pad steekt ook een aantal meren over. Vaak heb je de keuze dit zelf te doen per roeiboot, of je te laten vervoeren met een motorbootje. Vooral vroeg in de ochtend, als het vaak windstil is, kunnen de meren prachtige, natuurlijke spiegels zijn. In de bossen en op de toendra vind je ook vele moerassen, veengebieden. Aan de randen hiervan vind je begin augustus het goud van Lapland: de kruipende braam, hjortron, een ware lekkernij! Vaak wordt je wandeling vergezeld door het geluid van een rustig kabbelend stroompje of het razende, wilde water van een bergrivier die zich een weg naar beneden baant.

Een laplandmok vol rijpe *hjorton*, heerlijk en gezond voor in het ontbijt of als snoepje tussendoor. - Kungsleden wandelpad - Wandelen in Lapland - Wandelen in Zweden - Jeroen MoelandsEen laplandmok vol rijpe hjorton, heerlijk en gezond voor in het ontbijt of als snoepje tussendoor.De stroomversnellingen van de Abiskojåkka. - Kungsleden wandelpad - Wandelen in Lapland - Wandelen in Zweden - Jeroen MoelandsDe stroomversnellingen van de Abiskojåkka.Windstil weer in de vroege ochtend. Twee roeiboten liggen klaar aan de oever van Lájtávvrre. Op de achtergrond de tafelberg Tjahkelij. - Kungsleden wandelpad - Wandelen in Lapland - Wandelen in Zweden - Jeroen MoelandsWindstil weer in de vroege ochtend. Twee roeiboten liggen klaar aan de oever van Lájtávvrre. Op de achtergrond de tafelberg Tjahkelij.

Onderweg zul je zeker de beroemde rendieren ontmoeten. Het hoogland van Zweden herbergt in de zomermaanden grote kuddes van deze dieren, die door lokale Sami-families worden gehouden. Het zijn dus geen wilde dieren, maar vee. Elanden zijn talrijk en niet bijzonder schuw, maar je zult toch een beetje geluk moeten hebben om deze enorme dieren in de bossen te zien rondscharrelen. Tot de verbeelding sprekende roofdieren die in het gebied voorkomen zijn bruine beer, veelvraat en (zeer zeldzaam) wolf, lynx en poolvos. Deze dieren zul je in principe niet tegenkomen en ze vormen in geen geval een gevaar voor wandelaar of kampeerder. Opvallende vogels zijn goudplevier en alpensneeuwhoen. Hun karakteristieke geluiden zul je vaak horen. De lemming is talrijk en zie je vaak rondscharrelen. Dit diertje ziet eruit als een goudhamster. De meest talrijke beestjes zijn echter de gevreesde muggen, die het leven van de wandelaar tijdens een groot deel van de zomer vooral gedurende de pauzes tamelijk onaangenaam kunnen maken, afhankelijk van het weer en de tijd van de dag. Vanaf half augustus, na de eerste nachtvorst, zullen de muggen snel verdwenen zijn.

Rendieren op de pas tussen de meren Hornavan en Riebnes. - Kungsleden wandelpad - Wandelen in Lapland - Wandelen in Zweden - Jeroen MoelandsRendieren op de pas tussen de meren Hornavan en Riebnes.

Ondanks de woestheid van het gebied wordt het Kungsleden nooit een echte hooggebergtetocht. De bergen bekijk je van onderaf of veraf, het pad kiest de grote dalen, lage passen en hoogvlaktes. Het Kungsleden is daarom nergens technisch lastig. Er zijn geen luchtige passages langs afgronden of gletsjerovergangen. Wel zijn er korte, steile stukken en kan het pad stenig zijn of juist drassig. De moerassige stukken zijn voorzien van loopplanken, en dat zijn er heel wat! Ook zijn alle rivieren voorzien van grote hangbruggen of kleine houten bruggetjes. Je hoeft nauwelijks beekjes door te steken. De meest technische delen zijn enkele kleine, eenvoudige blokkenveldjes die bij nat weer glad kunnen worden. Enkele lastiger blokkenvelden zijn voorzien van loopplanken. Het Kungsleden doorkruist een afgelegen regio; eenmaal in de wildernis kon je niet eenvoudig meer in de bewoonde wereld en GSM-bereik is nihil. De populairdere delen van het Kungsleden zijn zeker geschikt voor goed voorbereide beginners.

Een van de weinige bruggen in het nationaal park Sarek. - Kungsleden wandelpad - Wandelen in Lapland - Wandelen in Zweden - Jeroen MoelandsEen van de weinige bruggen in het nationaal park Sarek.Hangbrug rond de boomgrens in het enorme dal Tjaktjavagge. - Kungsleden wandelpad - Wandelen in Lapland - Wandelen in Zweden - Jeroen MoelandsHangbrug rond de boomgrens in het enorme dal Tjaktjavagge.Loopplanken over een drassig gebied op weg naar Bäverholmen. - Kungsleden wandelpad - Wandelen in Lapland - Wandelen in Zweden - Jeroen MoelandsLoopplanken over een drassig gebied op weg naar Bäverholmen.

Weer en klimaat

Na overvloedige regen kunnen delen van het pad drassig zijn... of onder water staan. - Kungsleden wandelpad - Wandelen in Lapland - Wandelen in Zweden - Jeroen MoelandsNa overvloedige regen kunnen delen van het pad drassig zijn... of onder water staan.In de bergen van Zweden heerst een subarctisch klimaat. Het Kungsleden ligt voor een deel binnen de poolcirkel, in het noordpoolgebied dus. Wat voor weer kun je dan verwachten tijdens je tocht? De ene zomer is de andere niet. Net als in Nederland kan het gebied onder invloed zijn van hoge druk. Verwacht dan blauwe luchten en droog weer met af en toe een bui. Onweer is zeldzaam. De oceaan is echter dichtbij en depressies liggen op de loer. Grijze luchten, laaghangende bewolking en langdurige miezer of regen maken het de wandelaar dan lastig. Het gebied is ongeveer net zo nat als Nederland, waarbij de hogere bergen de meeste regen vangen. De Zweedse bergen liggen gelukkig voor de wandelaar in de regenschaduw van het veel vochtigere Noorse berggebied. (Natte) sneeuw is altijd mogelijk, vooral hogerop in de bergen. Door de nabijheid van de warme golfstroom is het klimaat verrassend mild voor een zo noordelijke streek. Een aangename wandeltemperatuur van 15 graden in de middag is heel gebruikelijk, meer dan 25 graden is zeldzaam. Hogerop zal de temperatuur iets lager zijn. Aan het begin van de zomer, tijdens de periode van de middernachtszon, is er niet veel verschil in temperatuur tussen dag en nacht. Vanaf half augustus worden de nachten bij helder weer ronduit koud en begint ook de middagtemperatuur te dalen. Half september is een maximumtemperatuur van 10 graden heel normaal. Nachtvorst komt al regelmatig voor vanaf half augustus. De wind kan een grote rol spelen, vooral hogerop de in de bergen, waardoor de gevoelstemperatuur laag kan zijn. Zoals altijd in de bergen, wees op elk weertype voorbereid!

De huttenwacht van een STF-hut luistert iedere ochtend op de radio naar het lokale weerbericht en geeft dit door aan de gasten. Zolang je bereik hebt, en dat is alleen in de bewoonde wereld en de grote berghutten, gebruik je het beste de website (of app) Yr.no voor een weersverwacbting op jouw locatie.

Bijna in Saltoluokta. Uitzicht op de machtige bergen van nationaal park Stora Sjöfallet en het stuwmeer Langas dat per boot moet worden overgestoken. - Kungsleden wandelpad - Wandelen in Lapland - Wandelen in Zweden - Jeroen MoelandsBijna in Saltoluokta. Uitzicht op de machtige bergen van nationaal park Stora Sjöfallet en het stuwmeer Langas dat per boot moet worden overgestoken.Kungsleden wandelpad - Wandelen in Lapland - Wandelen in Zweden - Jeroen Moelands