In 2021 en 2022 liep Blogout een aantal meerdaagse wandelingen in Zuid-Limburg en omstreken. In verschillende blogs op deze site wordt hiervan verslag gedaan in woord en beeld. Hieronder een overzicht van de verschillende meerdaagse trektochten in en om Zuid-Limburg zoals ze door mij zijn beleefd.

Dutch Mountain Trail - Blogout

De Dutch Mountain Trail (DMT) is verreweg de meest spectaculaire en ruige wandeltocht door Zuid-Limburg. Het momenteel erg populaire pad volgt een traject van ruim 100 km van station Eygelshoven naar Maastricht waarbij ook Duitsland en België worden aangedaan. De route volgt veel smalle, onverharde paadjes en zoekt de hoogtemeters. Je navigatievaardigheden worden uitgedaagd, want de markering onderweg is onvoldoende om de route te volgen. Direct aan de route zijn relatief weinig voorzieningen. De nadruk ligt op natuurbeleving. Avontuur en uitdaging in eigen land en omstreken!

Krijtlandpad - Blogout

Dit streekpad is een prachtige meerdaagse route voor een breder wandelpubliek dan de DMT. Het Krijtlandpad maakt een lus van zo'n 100 km door allerlei verschillende landschappen van Zuid-Limburg. Van Maastricht en het Maasdal tot de steile hellingen in de Vijlenerbossen. Een groot verschil met de DMT wordt gevormd door de voorzieningen langs de route. het Krijtlandpad doet vele dorpjes en enkele grotere plaatsen aan, waardoor er een ruime keus is aan terassen, overnachtingadressen en OV-mogelijkheden. Op deze manier krijg je naast natuurbeleving, ook een mooie indruk van de cultuur in deze streek. Er is daarmee wel een ander, onvermijdelijk verschil met de DMT: een flink deel van het Krijtlandpad voert over verharde wegen.

Pieterpad - Blogout

Het bekendste wandelpad van Nederland, met als noordelijke vertrekpunt Pieterburen, doet ook Zuid-Limburg aan. Na Sittard beginnen de heuvels en loop je nog zo'n 40 km naar het eindpunt op de Sint-Pietersberg via de grotere plaatsen Valkenburg en Maastricht. Weliswaar worden de meest spectaculaire delen van het heuvelland niet aangedaan, deze route geeft een heel mooie indruk van cultuur en natuur in het noordwestelijk deel van Zuid-Limburg.

Pelgrimspad - Blogout

Als tegenhanger van het Pieterpad, volgt het Pelgrimspad ook ruwweg een noord-zuidelijke richting door Zuid-Limburg. Er wordt echter een veel langer en veelal oostelijker traject door Zuid-Limburg gelopen. Het gehele pad loopt van Amsterdam via Den Bosch naar Maastricht. Blogout volgde de variant naar Visé via de grotere dorpen Gulpen en Cadier en Keer. Vanaf Sittard tot iets voorbij Spaubeek valt deze route samen met het Pieterpad. Reken op zo'n 85 km die je door het heuvelland kunt afleggen. Er wordt veel glooiend platteland aangedaan, maar bijvoorbeeld ook het spectaculaire Savelsbos op de hogere hellingen van het Maasdal. Interessant zijn de overeenkomsten én de verschillen aan beide zijden van de Nederlands-Belgische grens als je de variant naar Visé aflegt.

Edelherttrail Monschau-Epen - Blogout

Vanuit het schilderachtige plaatsje vol vakwerkhuisjes in het Roerdal aan de rand van de Eifel wandelde Blogout via het dak van België, de Hoge Venen, via het lieflijke platteland van het plateau van Herve en de schitterende beekdalen van de Hohnbach en de Geul naar Epen in Zuid-Limburg, in totaal zo'n 57 km. Heel afwisselend! De streek rondom Raeren in België doet veel denken aan Zuid-Limburg, alleen veel minder toeristisch. De Edelherttrail is een ongemarkeerde wandelroute van Harderwijk naar Epen. Natuurbeleving staat voorop.

GR128 Vlaanderenroute Maastricht-Aken - Blogout

De GR-128 Vlaanderenroute is een grensoverschijdende, Belgische GR van Wissant aan de kust in Frans Vlaanderen tot Aken. Blogout liep het traject van Maastricht tot Aken, 53 km. Deze route overlapt voor het Nederlandse deel met het Krijtlandpad en leidt je daarnaast aan de Belgische kant van de grens door de hele Voerstreek. Vanaf het Drielandenpunt loop je naar de buitenwijken van Aken. Deze tocht leidt je eerst door natuurgebiedjes in het vlakke Maasdal en daarna begint het flink te heuvelen in de Voerstreek, de Vijlenerbossen en het Preusswald.

In alle jaargetijden heeft Zuid-Limburg wel wat moois te bieden. Maar voor al deze paden geldt dat de bloesemtijd wel heel erg bijzonder is. Elk jaar staan (eind) april vele kersenbomen en andere fruitsoorten in bloei. De bossen met hun zoete kers en de fruitboomgaarden kunnen dan overweldigend mooi zijn, niet in de laatste plaats omdat het voorjaar ook iets vooruitloopt op dat in de rest van het land. Ik hoop dat je geïnspireerd raakt om een trektocht te maken door de heuvels van Nederland. Geniet ervan!

Blogout