Het Val d’Aosta (Aostadal) is een bergachtige regio in het uiterste noordwesten van Italië, tegen de Franse en Zwitserse grens. De bergen hier zijn onderdeel van de Italiaanse Alpen. De naam van de bestuurlijke regio Val d'Aosta is gelijk aan die van het hoofddal dat dit gebied doorsnijdt.
De Tor des Géants (“Reuzenronde”), TdG of gewoon TOR is een wandeltocht van ruim 360 km door de bergen rondom het Aostadal. De Géants of 'Reuzen' waarnaar wordt verwezen in de naam van de wandelroute zijn de hoogste toppen van de Alpen waar je op uitkijkt, zoals Monte Rosa, Gran Paradiso, Monte Cervino (Matterhorn), Grand Combin en de toppen van het uitgestrekte massief van de Monte Bianco (Mont Blanc). De Tor des Géants is opgedeeld in twee langeafstandwandelroutes. Alta Via 1 (AV1) volgt een traject aan de noordkant van het Aostadal van het stadje Donnas in het oosten naar Courmayeur in het westen, aan de voet van de Monte Bianco. Alta Via 2 gaat via de zuidkant van het Aostadal terug van Courmayeur naar Donnas.
Deze AV1 en AV2 zijn niet te verwarren met de gelijknamige (en veel drukker bewandelde) routes in de Dolomieten.
Het wandelseizoen in de Italiaanse Alpen loopt van begin juli tot half september. Aan het begin van de zomer dien je rekening te houden met sneeuwvelden die de wandeling uitdagender kunnen maken. Aan het eind van het wandelseizoen is er al weer kans op enige sneeuwval rond de hoge passen.
De hele TdG is als huttentocht te lopen. Vanaf begin augustus tot na Maria Hemelvaart (15 augustus) is het hoogseizoen voor de Italianen. Het is dan het drukst op de trail en accomodatie kan dan vol zitten. Op het traject van de Tor des Géants wordt jaarlijks aan het uiterste eind van het wandelseizoen een brute ultramarathon gehouden. Wellicht wil je met je planning rekening houden met de timing van dit evenement . Een klein stukje van beide wandelingen — van rifugio Bonatti (AV1) via Courmayeur naar rifugio Elisabetta (AV2) — valt samen met het traject van de Tour du Mont Blanc. Extreme drukte en volle hutten zijn hier gegarandeerd. De uitzichten op dit gedeelte zijn buitengewoon spectaculair, dat dan weer wel.

Alta Via № 1 - Blogout

Een route van 180 km tussen Donnas en Courmayeur die via de bergen aan de noordzijde van het Aostadal zes zijdalen doorsteekt. Hoogtemeters gegarandeerd! Uitzichten op alpenreuzen zijn ook gegarandeerd, waaronder op de vergletsjersde toppen van de spectaculaire Monte Rosa. Je loopt in de richting van de Mont Blanc, die je in de laatste dagen van de tocht goed in beeld krijgt. De AV1 eindigt aan de voet van dit hoogste Alpenmassief. Reusachtige bergen torenen hoog boven je uit als je Courmayeur inloopt.

Alta Via № 2 - Blogout

Vanuit Courmayeur aan de voet van de machtige Mont Blanc wandel je naar Donnas over een afstand van ruim 180 km aan de zuidkant van het Aostadal. Een hoge bergpas van bijna 3300 meter is onderdeel van deze route, naast vele andere passen. Onderweg zul je gegarandeerd steenbokken tegenkomen: dit iconische dier is het symbool van het nationaal park Grand Paradiso, waar je doorheen loopt. De eerste dagen heb je uitzicht op het massief van de Mont Blanc. Tegen het einde van de tocht zullen Matterhorn en Monte Rosa je in de verte begeleiden.