• Het langste natuurpad van Nederland , oftewel het Roots natuurpad, oftewel het LNNL, is ontwikkeld door natuurmagazine Roots .
  • Bijzonder aan dit pad is dat het maar liefst voor 70% bestaat uit onverharde paden. Ter vergelijking: het bekende Pieterpad bestaat maar voor iets meer dan de helft uit onverharde paden.
  • Het is een route van ruim 450 km van noord naar zuid door het land, van station Delfzijl vlak bij de Eems tot onder Goirle aan de Belgische grens.
  • De naam van het pad geeft het al een beetje weg. De route volgt zoveel mogelijk natuurgebied. Dus geen oude kerkjes, hunebedden, historische centra, terrasjes. Nee: natuur.
  • De route is opgedeeld in 32 trajecten tussen de 8 en 28 km. De meeste etappes zijn zo'n 10-15 km lang. Bij de indeling in trajecten is men uitgegaan van begin- en eindpunten die met het OV bereikbaar zijn. Overigens zijn ook parkeerplaatsen aangegeven. Als je de trajecten beschouwt als dagetappes, zijn ze wat onhandig omdat de kilometers zo variëren. Als je het pad in meerdaagse etappes loopt, heb je meer vrijheid om je dagen in te delen. Dat geldt zeker als je gaat kamperen onderweg!
  • Het pad is niet gemarkeerd, je zult zelf moeten navigeren aan de hand van routebeschrijving (in het gidsje en de routewijzigingen t.o.v. het gidsje op de website van Roots ), kaartjes en natuurlijk de GPX track. Deze is te vinden op de website van Roots, één track per traject.
  • Er zijn flink wat campings in de nabijheid van vrijwel de hele route. Ik gebruikte bij de planning o.a. deze wat verouderde lijst van campings langs het pad en de kaart van natuurkampeerterreinen .
  • Andere overnachtingsmogelijkheden zijn hotels, B&Bs en Vrienden op de Fiets . Blogout heeft hier geen gebruik van gemaakt.
  • Er is een facebookgroep Langste Natuurpad Nederland: Delfzijl-Goirle .
Traject 1-5: Delfzijl-Rolde - Blogout

Vanaf het beginpunt Delfzijl loopt de route door de Noordoost-Groningse klei. Wijdse polders, open ruimte, wind, vogels. Soms lang rechtdoor, nog relatief veel verharde paden. Er volgt een ketting van meren en natte gebieden, 't Roegwold. Dan volgt een overgang naar de zandgronden van Drenthe. Meer bossen en kleinschalige landbouwgebieden. Het rivierdal van de Drentsche Aa is het hoogtepunt van dit stuk van het LNNL. Wat een bloemenpracht, wat een insekten. Mooi! Tenslotte steek je het Balloërveld over naar Rolde, een uitgestrekt, open heidegebied.

Traject 6-10: Rolde-Anholt - Blogout

Na het passeren van het rivierdal van het Rolderdiep loop je urenlang door gemengde bossen met uitzicht op heidevelden en boerenland. Prachtige hoogveengebieden vormen het hoogtepunt van dit gedeelte van het LNNL, zoals het Grolloërveen en Hingsteveen. Het knuppelpad door het Grolloërveen geeft een zeldzame blik van nabij op levend hoogveen. Voorbij Hooghalen loop je veelal verhard door saai platteland. Mooie onderbrekingen zijn het grote heide- en vennengebied Hijkerveen en de Brunstingerplassen. Op het enorme Dwingelderveld loop je door bossen en over uitgestrekte vochtige heidevelden.

Traject 11-15: Anholt-Wijhe - Blogout

Door Drentse bossen, heidevelden en boerenland loop je naar het Reestdal, waar je ongemerkt Overijssel ingaat. Een paar km over een doorgaande verkeersweg vormen een dissonant in deze verder rustige en goeddeels onverharde route. Je passeert het mooie Vechtdal en het uitgestrekte dennenbos van landgoed Rechteren. Na het Overijssels kanaal en het dorp Heino volgen vele prachtige lanen door bossen, over landgoederen en door boerengebied naar Wijhe, in het dal van de IJssel.

Traject 15-21: Wijhe-Oosterbeek - Blogout

Hopelijk houd je van bos! Je steekt verhard het platteland van het IJsseldal over en belandt op de Veluwe. Uitgestrekte bossen en heidevelden wisselen elkaar af. Je loopt door de grote landgoederen Tongeren en Kroondomein Het Loo en over de Hoge Veluwe. Ook ten zuiden van de Hoge Veluwe wandel je over landgoederen. Je legt vele kms af over statige lanen. De wegen door het bos kunnen behoorlijk mul zijn. Wie weet loop je een ree of een wild zwijn tegen het lijf. Of een vos.

Traject 21-27: Oosterbeek-Veghel - Blogout

De eerste kms loop je nog over de stuwwallen van de zuidelijke Veluwe, maar dan ga je over de Nederrijn de Betuwe in. Een hele omschakeling! Je gaat door boerenland met veel fruitbomen en kleine dorpjes, voornamelijk langs verharde wegen. Je steekt de Waal over om in het land van Maas en Waal te belanden. Ook hier veel verharde paden en boerenland, maar hier en daar wandel je door een prachtige snipper natuur. Het Natuurpad gaat over de Maas om in Brabant te belanden. Aanvankelijk ook hier wat eentonig boerengebied, maar uiteindelijk beland je in de prachtige en uitgestrekte Maashorst met zijn taurossen. Over onderharde wegen ga je door het buitengebied en over het traject van het Duits lijntje naar Veghel.

Traject 27-32 Veghel-Goirle volgt

De wandelgids van het Roots natuurpad

Het langste natuurpad van Nederland - Blogout

Het langste natuurpad van Nederland

459 km wandelen over onverharde paden en trage wegen

  • Auteur(s):Roots
  • Taal:
  • Uitgeverij:Fontaine Uitgevers
  • Jaar:2017 (3e druk)
  • ISBN:978 90 5956 700 9
  • Gewicht:301 gram
  • Let op:

Dit wandelgidsje met mooie natuurfoto’s op de voor— en achterzijde komt snel ter zake. Een uitklapbare kaft die een beeld geeft van het wandeltraject door Nederland, kadertjes die aangeven hoe de detailkaarten zich verhouden tot de overzichtskaart en een nummering van de etappes. Een pagina met voorwoord, een overzichtspagina met paginaverwijzing naar alle 32 trajecten. En dan begint het in Delfzijl.
Per traject wordt in slechts enkele regels een overzicht gegeven: waar je heen moet, hoe je er komt (alsof je niet op 9292 de actuele reisinformatie wil opzoeken), waar je kunt parkeren en horeca onderweg. De routebeschrijving volgt, van noord naar zuid. Het beschrijven van een wandelroute van bijna 500 km over kleine paadjes is natuurlijk een helse klus en had wat mij betreft achterwege kunnen worden gelaten Daar hebben we GPX voor. De in totaal 68 detailkaartjes (legenda in de achterflap) zijn overzichtelijk en tonen de aard van het pad (onverhard of niet). Campings en horeca staan mondjesmaat aangegeven, zo te zien alleen als zij direct aan de wandelroute liggen.
Er zijn 136 natuurhotspots in het boekje (heel kort) beschreven. Dit zijn weetjes over de lokale natuur. Dat past natuurlijk uitstekend bij een natuurpad! Erg interessant, jammer dat er geen ruimte in het gidsje is voor meer verdieping.
Samengevat, dit is een wat zwaar werkje om mee te nemen in de rugzak, maar zeker interessant en handig bij de planning van je wandeltocht in combinatie met navigatie op je smartphone of GPS-toestel. Met de aanschaf ervan ondersteun je natuurlijk ook dit mooie initiatief van Roots!