Blogout doet al tien maanden over de terugkeer naar het Roots Langste Natuurpad van Nederland (LNNL). Hoog tijd om te gaan! Ik koos verreweg het warmste ☀️☀️☀️ weekend van het jaar tot dusver, laadde mijn rugzak vol met water en verder met niet zo heel veel, en pakte een heel vroege trein naar Wijhe. Ik zag eerlijk gezegd een beetje op tegen het uitvoeren van mijn wandelplan, maar besloot dat het dan juist goed is om te doen! Om half acht stapte ik vol goede moed het perron af, op zoek naar onverhard wandelavontuur. Op naar de Veluwe! 🦌

Voor 60 cent laat ik me over de IJssel zetten. Ik laat de eerste helft van het LNNL daarmee symbolisch achter me. Vanaf de dijk kijk ik uit over het kabbelende water en daarachter de kerktoren van Wijhe. De andere kant op zie ik aan de horizon een donkergroene muur met zigzag-bovenkant. Dat is de richting waarin ik ga. Zigzaggen doe ik zelf ook via rustige, verharde weggetjes over het platteland langs de IJssel.
In het gehucht Vorchten zie ik een stokoud kerkje en loop ik langs monumentale boerderijen. Een man probeert een klassieke Honda aan te trappen. Het duurt even, maar dan tuft hij met zijn blauwe nummerbord voorbij. Uit een radio schalt Foreigner: That was yesterday.

Kerktoren in Wijhe - BlogoutKerktoren in WijheSlapende zwaan - BlogoutSlapende zwaan
Plasje tussen Wijhe en de IJssel - BlogoutPlasje tussen Wijhe en de IJsselLandweg richting Vorchten - BlogoutLandweg richting VorchtenDetail van het Wijhese Veer - BlogoutDetail van het Wijhese Veer
Huis in Vorchten - BlogoutHuis in VorchtenTerugblik richting Wijhe -- mais wordt besproeid - BlogoutTerugblik richting Wijhe — mais wordt besproeidMargrieten - BlogoutMargrieten

Ik ga een dijk over en beland in een landschap dat me in gedachten terugvoert naar Noordoost-Groningen. Uitgestrekte biljartlakens van gras. Er bloeit geen enkel bloemetje, maar vogels zitten er zeker. De teller staat al snel op twee ooievaars en een tiental reigers. Kievitten scheren over me heen, veel drukte makend. Twee hazen zitten rug aan rug in een weiland. Als ik nader, gaan ze er als een haas vandoor.
Lang loop ik over verharde weg, maar het stoort me niet. Er is veel te zien en ik sta vaak stil om even te kijken. Over de eerste twee uur van de wandeling doe ik een uur of drie.

Landschap tussen Vorchten en Hoorn - BlogoutLandschap tussen Vorchten en HoornGele kwikstaart - BlogoutGele kwikstaartKroelende pony's - BlogoutKroelende pony's
Ooievaar - BlogoutOoievaar
Wat moet je zonder pomp, gieter en sproeiinstallatie? - BlogoutWat moet je zonder pomp, gieter en sproeiinstallatie?Het lelijke eendje: waterhoenkuiken - BlogoutHet lelijke eendje: waterhoenkuikenDetail van hark - BlogoutDetail van hark

Bij het Apeldoorns Kanaal gaat de route voor het eerst een stukje over een onverhard spoortje. Ik beland op Vosbergen in de schaduw van bomen. Dat is lekker, al is het door de wind en het vroege tijdstip nog niet echt warm. Hier is een landhuis, een B&B en een insektenhotel. Kikkers kwaken om het hardst bij de Heerderbeek. Die kabbelt langs een klein stroomversnellinkje. Onmerkbaar gaat het omhoog richting de Veluwe.
Voorbij Heerde wordt het aardig bossig. Het pad loopt soms langs kleine sprengen. Aan de overkant van een recreatieplas liggen slechts een stuk of vijf zonaanbidders op een uitgestrekt strand. Aan deze kant zwermen libellen en waterjuffers. Eendekuikens maken zich zwemmend uit de voeten als ik langs kom, hard piepend.

Gebouw Coöperatie De Eendracht, Hoorn - BlogoutGebouw Coöperatie De Eendracht, HoornDetail van Gebouw De Eendracht - BlogoutDetail van Gebouw De EendrachtBoerengebouwen in Hoorn - BlogoutBoerengebouwen in Hoorn
Buurtschap Hoorn aan het Apeldoorns Kanaal - BlogoutBuurtschap Hoorn aan het Apeldoorns Kanaal
De Heerderbeek op Vosbergen - BlogoutDe Heerderbeek op VosbergenBruggetje over één van de Kolthoornse sprengen - BlogoutBruggetje over één van de Kolthoornse sprengenEendekuikens in waterplas van Heerderstrand - BlogoutEendekuikens in waterplas van Heerderstrand

Het grote bos is begonnen. Af en toe passeert een andere wandelaar of mountainbiker. Een auto werpt een stofwolk op. Een bruidspaar laat zich op de foto zetten. Dat soort dingen.
Ik trakteer mijzelf op een pannenkoek bij een uitspanning en maak een foto van mijn lekkernij om naar Dap te appen. Dan appt Dap mij een foto van de pannenkoek die zij zojuist op Terschelling geserveerd heeft gekregen. Hoe zou je zoiets moeten noemen? Stereo-pannenkoek?
Door maar weer. Mijn nieuwe rugzakje van 30 liter zit lekker. Ik verbaas me er nog steeds over dat mijn hele uitrusting erin is gegaan. Maar ben ik eigenlijk niets vergeten? Iets groots en essentieels? Heb ik mijn slaapmat wel ingepakt? Ja zeg, waar is mijn slaapmat?
De uitdaging van de dag is nu geworden: rustig naar de camping lopen en niet gaan controleren of ik mijn slaapmat wel heb ingepakt. Adem in, adem uit.
Ik beland op een lange, rechte, brede, mulle zandweg. Kaarsrecht, kilometers lang. Op een gegeven moment ben ik er klaar mee en plof ik tegen een dikke eik voor een rustpauze en voor het opdrinken van het water in mijn rugzak. Anders ben ik het water zinloos naar de camping aan het slepen. Ik rits de rugzak open... en zie mijn slaapmat bovenop liggen. Dat valt weer mee 😃.
Aangekomen op de camping blijken de beheerders in een origineel Zweeds houten huis te wonen. O, vakantiegevoel! Het is ook heerlijk lang Scandinavisch licht vanavond, de zon gaat pas na 22 uur onder. Alleen de temperaturen doen mediterraan aan.
Ik ga mijn Zweedse tentje maar eens opzetten.

Kuiken van grote bonte specht - BlogoutKuiken van grote bonte spechtHet grote bos is begonnen! - BlogoutHet grote bos is begonnen!Vingerhoedskruid - BlogoutVingerhoedskruid
Schaapskooi Renderklippen - BlogoutSchaapskooi RenderklippenTrouwfoto bij de waterval - BlogoutTrouwfoto bij de watervalPaardenparkeerplaats, restaurant de Ossenstal - BlogoutPaardenparkeerplaats, restaurant de Ossenstal
Rhododendron - BlogoutRhododendronWeggetje door berkenbos - BlogoutWeggetje door berkenbosZweeds huis op camping De Toekomst - BlogoutZweeds huis op camping De Toekomst

LEKKER STANDJE

Ik heb de wekker op half zes gezet en rond kwart vóór dringt het alarm eindelijk door mijn oordopjes heen. In de actie. Ik schuif mijn voeten in mijn schoenen. Links en rechts, op beide kleine tenen, hebben zich identieke blaren gevormd. Stereo-blaren? Ik steek de brander aan. Ik heb een aantal pogingen nodig om hem op gang te brengen want de gastank is zo goed als leeg, maar als hij eenmaal gaat, zijn ontbijt en koffie snel klaar.
Op pad, terug naar het LNNL. De camping ligt een eind van de route en ik volg een rechte, lange weg erheen, de Langeweg. Ik ben niet de enige die al op pad is. Een vrouw laat haar drie hondjes uit in ochtendjas. Ook het dierenleven is al actief. Honderd vliegen vliegen zoemend op van een dikke paardendrol. Ik hoop vandaag wat wild te spotten, maar dit is niet wat ik in gedachten had.
Vandaag loop ik door Kroondomein Het Loo. Er is een linde geplant in een hekwerkje met het logo WA erin. Ik loop een stukje langs de Oranjeweg en word belaagd door een forse bij (niet de bijenkoningin), moet het insekt van mij afslaan en loop snel door. Weer niet het wild dat ik in gedachten had.

Boompieper - BlogoutBoompieperVandaag loop ik over Kroondomein Het Loo - BlogoutVandaag loop ik over Kroondomein Het LooHeide en berken - BlogoutHeide en berken
Bos op Kroondomein Het Loo - BlogoutBos op Kroondomein Het LooPad op Kroondomein Het Loo - BlogoutPad op Kroondomein Het LooBlogout

De twee uur daarna in één woord: gravelaars. Het Kroondomein is een gravelparadijsje. De één na de ander komt langs, soms hele slierten tegelijk, stofwolken opwerpend. Ook zie ik wandelaars met en zonder hond, wielrenners, e-bikers. Dan passeert er een flinke terreinwagen heel behoedzaam over het karrespoor. Dit is het grootste wild dat ik vandaag ga zien.
Het is druk in het bos, maar het is niet zo vreemd dat alle gravelaars vroeg in de ochtend langskomen op een dag dat de dertig graden kan worden aangetikt. Je gaat dan niet om vier uur's middags door de bossen rossen. Het lijkt halverwege de ochtend ook rustiger te worden.

Kroondomein Het Loo - BlogoutKroondomein Het Loo

Een schaduwrijk pad volgt en ik ben halverwege de afstand voor vandaag. Ik kijk uit naar een pauzeplek. Stammetjes van eiken, dennen en berken steken uit een golvend landschap dik bedekt met bosbes. Een bomenzee.
Ik zet mijn rugzak tegen een dikke beuk en leun ertegenaan, de benen over elkaar. Als mijn pauze goed en wel begonnen is, komt de eerste trailrunner met startnummer langs. Op de voet gevolgd door vele andere. Vanaf het pad krijg ik regelmatig commentaar op mijn ontspanmomentje.
— Wat een goed idee!
— Da's ook een lekker standje!
Ze rennen 15 km, zo blijkt. Ik weet niet hoeveel ze nog moeten, maar ik heb het er al opzitten vandaag. Toch stap ook ik weer op.

Een bomenzee - BlogoutEen bomenzeeTrailrunners - BlogoutTrailrunnersGrove dennen - BlogoutGrove dennen

Ik beland op een verharde weg door het bos met hele families op de e-bike. Dan wordt mijn aandacht getrokken door kikkergebrul achter de bomen. Ik tref een soort vijver aan. Als ik dichterbij kom, luid krakend door de dorre bladeren, houden de kikkers ineens hun mond.
Waterjuffers en libellen razen over het wateroppervlak. Als ik even stilletjes in de schaduw wacht, komt ook het water weer tot leven. Kikkers duiken op en beginnen weer enthousiast te kwaken.

BlogoutBlogoutBlogoutBlogout

Als ik de Amersfoortseweg ben overgestoken, keert de rust goeddeels terug in het bos. Het is warm nu, maar in de schaduw goed toeven. Aan een smal, nauwelijks belopen spoortje zoek ik weer een dikke beuk om tegenaan te ploffen. Als ik na een pauze weer doorloop, hoor ik het struikgewas kraken. Wild! Tussen de bomen: een ree ✔.

Reuzenlevensboom - BlogoutReuzenlevensboomKoningsvaren - BlogoutKoningsvarenAfgeknapte beuk - BlogoutAfgeknapte beuk

Ik nader het NTKC-terrein De Kooiberg waar ik ga overnachten. Op de kaart staat één klein gebouwtje ingetekend, pomp kooiberg. Maar waar mijn track eindigt, sta ik wat beteuterd op een klein weggetje midden in het bos. Er is niets te zien wat op een camping lijkt. Ik kijk tegen een steile, beboste helling aan. Dat zal de Kooiberg zijn. Ik besluit recht omhoog door het bos het terrein te bestormen. Wellicht krijg ik wat rare blikken van medekampeerders als ik illegaal, via de achterdeur, binnenkom. Maar nee, boven is alleen een bospad.
Ik loop het pad af naar pomp kooiberg. Er staat een klein, zwart, houten gebouwtje. Op slot. Ernaast een slagboompje met NTKC-bordje. Ik pak de uitgeprinte instructies erbij en stap over de slagboom. Ik zoek rond het pompgebouw naar sleutels. Er zijn geen sleutels hier. Er moeten ergens sleutels zijn, zeggen de instructies. Ik wil naar die pomp!
Ik loop de helling af, het terrein op. Ik sta nu een paar meter van het pad waar ik zojuist was. Inderdaad lijkt dit niet op een camping. Er is niemand. In het bos zijn wat plekken vrijgemaakt waar je een tent zou kunnen opzetten, met smalle paadjes ertussen.
Dan zie ik een tweede gebouwtje. Met behulp van de instructies bemachtig ik dan de sleutel. Ik open de deur van de doucheruimte. Een betontegelvloer, een krukje en een afvoerputje. Geen douche. Ik open de deur van het toilet. Een metalen pot met een plastic emmer ernaast. Intuïtief begrijp ik wat de bedoeling is. Laat ik eens water gaan oppompen dan.
Ik open het pomphuis met de sleutel. Verbazing! 😲 Dit is een rommelhok. Er is geen pomp. Geen pomp is geen water.
Wat is een logische plek voor een pomp? In het toiletgebouw? Geen pomp. Vlak bij het toiletgebouw? Geen pomp. Ergens in de helling? Geen pomp. Beneden dan?
Eindelijk vind ik de pomp, in het bos. Ja hoor, fris, helder, koel, Veluws gemeentepils. Een wonder! 🙌
Ik poedel mezelf schoon met een emmertje water, voor de zekerheid in het douchehok, al is er niemand te bekennen. Ik zet de tent op tussen de bomen en bosbessenstruikjes en doe de kampadministratie voor mijzelf. Tijdens het eten kijk ik eens op de kaart. Want waar ben ik precies? Midden in het grootste bos van Nederland. Op anderhalve km afstand zie ik het dichstbijzijnde stukje beschaving: een Van der Valk wegrestaurant 🙃.

Beuken - BlogoutBeukenHet pomphuis - BlogoutHet pomphuisKoken in het bos - BlogoutKoken in het bos

SMIRRE

Geen dauw op het gras, ik pak ik mijn tent kurkdroog in. Dit wordt weer zo'n wolkenloze, tropische dag. De opkomende zon piept net over de Kooiberg als ik aan het ontbijt zit. Achter me kraakt het in het struikgewas en ritselt het tussen de bosbessen. Ik werp steeds een blik over mijn schouder om te kijken of ik iets zie. Maar de campingfauna houdt zich verscholen.
Wat een bijzondere plek om wakker te worden. Al helemaal omdat er verder niemand is.
Het LNNL begint met brede beukenlanen door het bos. Er kronkelt iets voor mijn voeten op het pad: een jonge hazelworm gaat ervandoor. Even later opent het landschap zich plotseling. Wow. De Hoog Buurloosche Heide met zijn golvende velden. Het zandpad is droog en mul en in de glooiingen omhoog is het voortgaan zwaar. Om acht uur 's ochtends waait de wind al zwoel. De zonnewarmte is voelbaar.

Amerikaanse eik in de ochtendzon - BlogoutAmerikaanse eik in de ochtendzonEchte tonderzwam - BlogoutEchte tonderzwamJonge hazelworm - BlogoutJonge hazelworm
Hoog Buurloosche Heide met jeneverbes - BlogoutHoog Buurloosche Heide met jeneverbes

Een prachtige groen-zwarte zandhagedis loopt over het pad. Het is een reptielig begin van de dag. Nu krijg ik de zomer in de bol: elk takje vóór me lijkt een slang, elk dennetje dat boven het gras uitsteekt het gewei van een edelhert. Via een stuk stuifzand waar ik me in de duinen waan bereik ik de bosrand. Ik hou het hoofd daar weer koel. Een smal paadje kronkelt tussen de dennen over de duinen van voormalig stuifzandterrein. Wat een fijne afwisseling van de vele lange, brede, rechte boswegen die ik al twee dagen bewandel.

Ik waan me in de duinen - BlogoutIk waan me in de duinenZandhagedis - BlogoutZandhagedisDiersporen in het zand - BlogoutDiersporen in het zand

Tot nu toe was het gratis, maar aan de poort bij Hoenderloo is het schuiven met je mars om op de Hoge Veluwe te komen. Bossen en velden wisselen elkaar af tot aan de rand van het Deelense Veld, een enorme open heidevlakte. Wat een ruimte onder de strakblauwe hemel! Ik pak een mulle zandweg, maar loop er vaker naast, in de berm, want het is ploeteren geblazen. De wind maakt de warmte draaglijk.

Deelense Veld - BlogoutDeelense VeldMonumentale es - BlogoutMonumentale es

Ik houd even stil bij een boompje en speur naar wild. Daar! Door het hoge gras gaat een harige rug. Het dier loopt naar de zandweg. Puntige oren duiken op, een hondachtige kop. Hij (of zij) komt mijn kant op. Door het hoge gras gaat een harige rug. Puntige oren duiken op, een hondachtige kop.Het zal toch niet? Nee, het zal niet. Het is een flinke vos. Ik ben blijkbaar onzichtbaar zo bij het boompje. Ik zoom maximaal in met mijn camera. Het dier loopt zó snel over de zandweg dat ik hem niet scherp krijg. Dan houdt de vos stil, hij heeft me in de smiezen.
Ik duik naar de grond om aan te geven dat ik een vriend ben. Smirre gaat akkoord en huppelt verder. De vos wordt beeldvullend, ik moet uitzoomen. Zo dichtbij, wat? Ik kijk over de camera heen. Op de zandweg waar ik naast zit, dribbelt de vos langs like he don't care. Het dier stopt drie meter verder, doet met zijn rug naar me toe een territoriaal plasje, krabt met zijn achterpoot nog even rustig aan de jeuk in zijn nek en wandelt rustig verder. Deze vos is the boss. Waarschijnlijk dacht hij: daar heb je weer zo'n gek met een grote camera die hiervoor betaald heeft.

Glad of liggend walstro - BlogoutGlad of liggend walstroSmirre in aantocht - BlogoutSmirre in aantocht

Open vlakte verandert in afwisselend landschap verandert in bos. Voor ik het weet sta ik bij de uitgang. Door naar Warnsborn. Hoeveel statige beukenlanen kan een mens hebben in een wandelweekend? Heel wat, zo blijkt.

Grove dennen, Deelense Veld - BlogoutGrove dennen, Deelense VeldDeelense Veld - BlogoutDeelense Veld
Witte fietsen - BlogoutWitte fietsenZilverspar - BlogoutZilversparEiken, Deelense Veld - BlogoutEiken, Deelense Veld
Beukenlaan, Warnsborn - BlogoutBeukenlaan, Warnsborn

Wat kan me nog verwonderen na al het groene geweld van de hele Veluwe? Warnsborn kan dat. En Lichtenbeek, het volgende landgoed. Wat een hoop monumentale bomen, een park, wuivende halmen, vogels, bloemen en dus lanen. Het helpt wel dat mijn vriend de wind zich steeds steviger laat gelden naarmate de dag vordert. Heerlijk.

Vlier - BlogoutVlierBlad van robinia - BlogoutBlad van robinia
Robinia - BlogoutRobiniaPhacelia - BlogoutPhaceliaBoomklever - BlogoutBoomklever
Eikenlaan, Warnsborn - BlogoutEikenlaan, WarnsbornKlaprozen tussen het graan - BlogoutKlaprozen tussen het graan
Twee kleuren korenbloem - BlogoutTwee kleuren korenbloemBoerderij op Lichtenbeek - BlogoutBoerderij op LichtenbeekGersteakker, Lichtenbeek - BlogoutGersteakker, Lichtenbeek

Net buiten Oosterbeek pak ik nog een bankje in de schaduw om daar op de trein te wachten, die slechts éénmaal per uur gaat. Hier heb ik nog uitzicht op glooiende akkers — en lanen natuurlijk. Zo zit ik een tijdje te zitten. Tussen de mais, die nog laag staat, beweegt wat. Een reebok!

Reebok tussen de mais - BlogoutReebok tussen de mais

Het plan

BlogoutIk ga het Roots natuurpad weer oppakken in Wijhe. Ik doe dat, zoals vorig jaar, in mijn eentje en met de tent. De weersvooruitzichten zijn aan de warme kant. Maximaal tegen de 30 graden en al bijna 20 graden in de vroege ochtend. Er is redelijk wat zon, enige wind en heel kleine buienkansen, maar geen onweer.
Ik ga van het LNNL etappes 16-20 en een stukje van 21 lopen. Dit is een traject grotendeels over de Veluwe. Deze route loopt door het zogenaamde kerngebied van Kroondomein Het Loo (gratis, maar niet altijd toegankelijk ) en De Hoge Veluwe (ruime openingstijden, maar niet bepaald gratis ). Tijdens de voorbereiding ga ik op zoek naar mooie kampeerplekken op acceptabele dagafstand van elkaar.
Campings zijn er genoeg in de buurt van het pad in dit deel van het land. Maar het is allemaal wel heel erg gericht op caravantoerisme. En kampeerplekken worden vaak aangeboden voor de hoofdprijs, grote plekken met standaard stroom, zodat je je snel thuisvoelt.
Nou, ik wil me helemaal niet thuisvoelen op de camping. Als ik me wil thuisvoelen, blijf ik thuis. Ik wil een simpel trekkersveldje met wat eenvoudig maar schoon sanitair. En niet het gevoel krijgen dat ik afgezet word als ik afreken. Zelfs het natuurkampeerterrein op de Hoge Veluwe bij Hoenderloo is sinds kort permanent gesloten 😟.
Maar als ik nog wat harder zoek, vind ik Natuurkampeerterrein de Toekomst (natuurkampeerkaart verplicht) en NTKC-terrein de Kooiberg (NTKC-lidmaatschap noodzakelijk). Het kán dus nog steeds in dit land, maar je moet wel lid zijn van de juiste clubs 😃.
Mijn dagafstanden inclusief aan- en aflooproute naar de overnachtingsplekken komen hiermee respectievelijk op 33, 31 en 30 km. Ik denk dat ik dat kan en hopelijk ook leuk vind 😃. Met zulke afstanden en het verwachte weer betekent dat: ontzettend vroeg beginnen. En dat kan: begin juni gaat de zon rond kwart over vijf op . Ook de vaartijden van de veerpont en de openingstijden van De Hoge Veluwe werken mee met mijn plan.
Gezien de weersvoorspellingen streep ik nog wat — hopelijk — overbodige kleding weg uit mijn paklijst. Tot mijn verbazing weet ik vervolgens mijn hele kampeeruitrusting in een dertig liter rugzak te proppen (of eraan te hangen). Zonder water, maar met camera en eten voor onderweg weegt mijn bagage nu zo'n acht kg. Gezien de weersverwachting neem ik elke dag vier liter water mee. Onderweg zijn er slechts zeer weinig voorzieningen langs de route beschikbaar. Ik checkte dit gelukkig vooraf, er bleek een zaak permanent gesloten, een andere niet open op vrijdag en weer een andere pas later op de dag open te zijn. Op een enkele plek kan ik water bijtappen .
Ik verblijf dagenlang in wolvengebied, dus ik zoek uit wat ik moet doen als ik een wolf tegenkom .

Het LNNL op Kroondomein Het Loo - BlogoutHet LNNL op Kroondomein Het Loo