• De Heuvelrughike is een route van in totaal 95 km. De route is opgedeeld in 5 dagetappes. De start is in de haven van Huizen, het eindpunt voorbij Rhenen
  • De wandeling voert over de hele lengte van de Utrechtse Heuvelrug, van de rand van het Veluwemeer tot over de Grebbeberg. Via vrijwel uitsluitend onverharde paden loop je door eindeloze bossen en over heidevelden. Je bent niet bepaald eenzaam in de bosgebieden van de Utrechtse Heuvelrug, maar wat verder weg van parkeerplaatsen loop je toch heerlijk rustig door majestueuze beukenlanen.
  • De route is niet gemarkeerd! Je kunt deze route volgen aan de hand van een app of een gidsje . Blogout gebruikte de app. Je navigeert deze route met de app SNP Routes . Deze is gratis te installeren op je smartphone (Android /Apple ).
  • De route is niet gratis te downloaden. De Heuvelrughike kun je hier aanschaffen voor een gering bedrag. De af te leggen weg kan vervolgens in de app zichtbaar worden gemaakt. Dit is een gesloten systeem, je kunt de route dus niet zichtbaar maken in een andere navigatieapp of op je GPS.
  • Na aanschaf vind je in de app de losse dagetappes die op een kaart worden geprojecteerd. Zet je locatie aan om te kunnen navigeren. De app beschikt over navigatieaanwijzingen in één richting. Zet afstandsmarkeringen aan om eenvoudig te kunnen zien hoe ver het nog is.
  • Onderweg kom je langs punten waar de app interessante weetjes geeft over wat je zoal tegenkomt. Storend is, dat de teksten bol staan van de tikfouten en niet kloppende zinnen. Ook wordt soms informatie herhaald.
  • Ik heb ervaren dat de app een groot beslag legt op de accu. Neem voor de zekerheid een powerbank mee.
  • SNP geeft geen informatie over kamperen. Er zijn in het zuidelijk deel veel campings. In het noordelijk deel zijn een paar campings in de buurt van de route. Rondom Soesterberg zijn geen campings in de buurt van de Heuvelrughike. Campings in de buurt van de route zijn: NTKC Huizen , NTKC Austerlitz , zie verder deze pagina .
Traject 1-2: Huizen - Soesterberg - Blogout

Een prachtige tocht door de natuur in een gebied waar merkbaar veel mensen wonen. Direct na de start in de Oude haven van Huizen volgt de route een onverhard paadje lands het Gooimeer. Je loopt door een kleinschalig landschap met veel bos en subtiele glooiingen. Tot voorbij Hilversum wisselen heidevelden en bossen elkaar af. Je volgt daarna een route door voornamelijk uitgestrekt, dicht bosgebied. Alleen in de omgeving van Lage Vuursche en Soest bereik je even zand en heide. Na het landgoed de Paltz volgt wat meer bewoond gebied rondom Soesterberg.

Traject 3: Soesterberg - Maarn - Blogout

De route loopt nu voor het eerst door een dorp, Soesterberg, maar ook dit deel is een groen traject. Wat volgt zijn uitgestrekte bossen met wat heidevelden. Smalle paadjes worden niet geschuwd! Je loopt over enkele landgoederen. Statige landhuizen duiken hier op tussen de bossen en velden. De route schampt Maarn en daalt vervolgens af in een diepe zandafgraving, die inmiddels weer door de natuur overgenomen is. Na stevig traplopen loop je langs de rand van een groot veld en duik je weer de bossen in. Het is hier merkbaar heuvelachtig geworden.

Traject 4-5: Maarn - Rhenen - Blogout

Voorbij Maarn duik je de Kaapse bossen in, het terrein wordt glooiender en glooiender. Een uitkijktoren geeft zicht over de halve heuvelrug. Het Leersumse Veld is een uitgestrekt, vochtig heidegebied met enkele plassen. Het is soms flink ploeteren in het losse zand. Na een uitstapje door Amerongen en een kort stukje langs de rand van de uiterwaarden ga je de Amerongse Berg op om het hoogtepunt van de heuvelrug te bereiken. Via gevarieerde bossen met vele lange beukenlanen en kleine heideterreinen bereik je de reliëfrijke omgeving van Rhenen. Je loopt door dit stadje en via een stukje uiterwaarden naar de finale van de Heuvelrughike: de Grebbeberg met zijn steilranden en uitzichten over de Blauwe Kamer.