Escapardenne is een door o.a. de EU gefinancierd project geweest dat twee op elkaar aansluitende wandelpaden heeft opgeleverd door het Belgisch-Luxemburgse Ardennengebied, de Eislek Trail en de Lee Trail.
De Lee Trail bevindt zich in het noorden van Luxemburg tussen Ettelbruck en Kautenbach en sluit in Kautenbach aan op de Eislek Trail. De trail is 53 km lang en dat niet alleen: je zult zo'n 2400 hoogtemeters omhoog (en omlaag) moeten afleggen. Het pad heeft daarmee een niet te onderschatten zwaarte en is ongeschikt voor onvoorbereide beginners. Het pad wordt vaak in drie dagen afgelegd.
De Eislek Trail start (of eindigt) in Kautenbach in het verlengde van de Lee Trail en eindigt 106 km verderop in La Roche-en-Ardenne in de Belgische provincie Luxemburg. Wandelend over dit pad neem je 3600 hoogtemeters omhoog en weer omlaag. Hoewel de etappes gemiddeld iets vlakker zijn dan die van de Eislek Trail, gaat het nog steeds om aanzienlijke hoogteverschillen. Deze tocht wordt vaak opgedeeld in vijf etappes, waarvan de eerste zeer fors is (25 km, 1000+ hoogtemeters).
Voor meer informatie over de Lee Trail en de Eislek Trail kun je bijvoorbeeld de volgende bronnen gebruiken:

Lee Trail - Blogout

De Lee Trail is een voor Ardennenbegrippen prachtige wandeltocht. Het is wellicht de meest bergachtige wandeling van de hele Benelux. Je loopt veelal over smalle paadjes door mooie, gemengde bossen met veel hoogteverschillen. Het aantal kms over verharde wegen en door saai landbouwgebied of sparrenplantages is zeer beperkt. Door het volgen van deze trail maak je een wandeling door een deel van het prachtige rivierdal van de Sûre en enkele bronrivieren, die zich in deze streek diep in het Ardennenplateau hebben ingesleten. Lee is een Luxemburgs woord en betekent rotsachtige bergkam. Onderweg loop je een aantal keer over zo'n lee.

Eislek Trail - Blogout

De Eislek Trail voert je dwars door de Luxemburgse en Belgische Ardennnen via veelal onverharde en soms smalle en redelijk technische paadjes met flink wat hoogtemeters. Kleine, kabbelende beekjes en de wat grotere rivier de Ourthe begeleiden je op je weg. Ook steek je het plateau van de Ardennen over, open boerenland. Onderweg loop je veel door glooiend bosgebied, zowel saaie sparrenplantages als prachtige, natuurlijk aandoende loofbossen. Het hoogtepunt wat betreft natuurschoon is het Natuurpark van de twee Ourthes. Eislek is de Luxemburgse naam voor de Ardennen.